Hop til indhold

Opkast


Druen0

Recommended Posts

Hej alle

 

Nala har kastet op i nat og lige for 10 minutter siden miavede hun hjerteskærende og kastede en ret stor mængde op. Hun er begyndt at gå i haven og spiser græs derude. Jeg har hørt at de skal kaste op ind imellem pga. de skal have hår op, men der ser ikke ud til at være hår i, det ligner bare ufordøjet mad + spyt/slim. Skal jeg være bekymret?

 

Hun er tidligt på den med tænder, har allerede fået sine voksne hjørnetænder, men miaver meget i øjeblikket og tror hun har ondt i gummerne.

Link til kommentar
Del på andre sites

Hej.

 

Hvordan har Nala det nu ? Katte kan kaste op af mange forskellige grunde, bl.a. hvis de har en hårbolle der sidder. Der kan väre mange forskellige årsager, nogen ganske ufarlige og andre meget mere alvorlige. Hvis katten kaster op bare en enkelt gang og ellers virker OK, har det samme aktivitetsniveau og spiser som den plejer, er er som regel ingen grund til bekymringer. Hvis katten derimod kaster op flere gange på en dag, virker sväkket eller på anden måde ændrer opførsel, eller hvis den regelmæssigt - f.eks. 1 eller flere gange om ugen - kaster op, skal man søge dyrlæge for at finde frem til årsagen.

Link til kommentar
Del på andre sites

  • 2 years later...

Hej alle!

 

Er ikke kendt med brug af forum, men tænker det er bedre at skrive i en tråd, fremfor at oprette et nyt indlæg med samme overskrift?

 

Min Hannah kaster desværre op med jævnlige mellemrum. Nogen gange med hårbolde andre gange uden. Hun advarer stort set altid med en dyb miaven lige forinden. Dyrlægen siger at der ikke er så meget at gøre men jeg kan prøve at give hende fodder mod hårbolde.

 

I dag var hun netop hoppet ind i mit klædeskab for at sove, da jeg hørte at hun hvæste. Derefter hoppede hun ud og kastede en stor mængde væske op. Der var kun to små pelstotter i.

 

Min bekymring går på den store mængde væske og på at hun hvæste forinden - det har jeg aldrig oplevet før og tænker at hun har smerter eller er bange?

 

Jeg ved at dyrlægen er den man bør tale med om den slags, men de vil som oftest gerne se katten. Det vil jeg helst undgå, da det er forbundet med stort ubehag og stres/angst for min kat. Hun er 15 år og vil nødig udsætte hende for noget ubehageligt, hvis jeg kan undgå det. Hun bliver dog vaccineret årligt.

 

Håber der er nogen som har haft lignende erfaringer og som kan råde mig! :confused:

Link til kommentar
Del på andre sites

Hej Rebekka,

Synes det er fint at du har postet i en allerede oprettet tråd. Da jeg allerede har svaret i denne her, fik jeg automatisk en mail om at der var kommet en ny besked på tråden. Jeg må indrømme at jeg ikke så tit kommer forbi her, så det var godt at jeg fik mailen om at der var blevet postet en ny besked.

Når du siger at hun kaster op jævnligt hvor tit er det så? Alle katte eller mange i hvert fald kaster op en gang imellem og det er det betragtes som normalt. Det er hvis det forekommer jævnligt f.eks en gang om ugen eller hvis katten kaster op mange gange inden for kort tid f.eks. Flere gange i løbet af en dag at man skal være opmærksom.

Har du i øvrigt nogen sinde set hår i hendes afføring ? Hvis katten ikke kommer af med de hår den har slugt ved opkastning kan de gå videre i systemet og i tarmene og så kan man se det i afføringen. Det kan desværre nogen gange ske at alle hårene ikke kommer ud og og det kan forme en klump i tarmene der obstruerer så katten bliver forstoppet. Symptomerne på det er at katten ikke går på bakken eller kun laver små tørre lorte. En andet ting man skal være opmærksom på er hvis katten ikke spiser eller har nedsat appetit. Spiser hun OK ?

Jeg Synes du har ret i at være bekymret hvis hun kaster op jævnligt. Hun er heller ikke helt ung mere selvom katte bliver gamle nu om dage. Men når de begynder at komme op i aarene skal man være endnu mere opmærksom.

Opkastning kan komme af mange ting, nogen gange af småting som hårboller, og det er heldigvis de fleste tilfælde. Men nogen gange kan der være noget andet bagved, problemer med nyrerne, tarmene, bugspykirtlen, leveren osv. På grund af hendes alder ville jeg nok anbefale at hun fik taget en blodprøve for at se hvordan hendes organer fungerer. Med en kat på 15 år er det noget jeg ville få lavet en gang om året for at kunne tage det der eventuelt kunne være i opløbet.

Det at hun kaster væske op uden hår eller kun lidt kan skyldes at hun enten ikke kommer af med det hele. Det der osse kan ske når en kat kaster op lidt for tit er at maven bliver irriteret, og når maven er irriteret kan der forekommer opkastninger og det skal hun have medicin for.

Jeg Synes at du skal få hendes checket ved dyrlægen. Bed eventuelt om at få taget en röntgenbillede for at se om der skulle sidde en hårboller fast et eller andet sted. Få lavet en blodprøve. Du kan jo eventuelt gå til en anden dyrlæge, ham du snakker om virker ikke så hjælpsom. Hvis dyrlægen ikke Finder noget, kan du prøve kattemalt, det er godt til hårboller og du kan osse prøve foder mod hårboller. Hvis der virkelig er tale om hårboller Synes jeg personligt at kattemalt virker bedre.

Hold os en endelig underrrettet.

 

 

Venlig hilsen Helle.

Link til kommentar
Del på andre sites

**men de vil som oftest gerne se katten. **

 

Ja selvfølgelig vil de det, det er jo det de er der for, nemlig at finde ud af hvad der er galt med katte...når de f.eks. kaster op ofte.

 

Det er misforstået godhed, at undlade at tage katten til dyrlæge fordi den stresser lidt over det...hellere det en gang for meget, end at kattens organer langsomt står af og du først opdager det, når det er for sent at gøre noget for at redde katten.

 

Og en kat på 15 år er i højrisikogruppen for den slags.

 

Så mit forslag er, at katten får et grundigt alderstjek, og hvis den er rask er det jo ok...hvis ikke, er der sikkert mulighed for at gøre noget hvis katten ellers stadig opfører sig normalt, spiser og drikker, holder vægten o.s.v.

Link til kommentar
Del på andre sites

Mange tak for jeres svar og råd! :)

 

*Felis* Hannah var til dyrlæge i juli og fik der foretaget et sundhedstjek samtidig med at hun blev vaccineret. Ellers er jeg enig i at det er bedre at tage hende afsted en gang for lidt end en gang for meget. Jeg synes dog at dyrlægen sagde at hvis blodprøver viser at der er noget galt, så ville det være livstilsygdomme og at man kun kan fjerne symptomerne gennem medicinering, men ikke helbrede...

 

Mis78, med jævnlig mener jeg så meget som en gang i ugen. Der har dog været lange perioder hvor der ikke har været noget. Vi fandt ud af at hun kastede op igen hvis vi gav hende kattegodbidder, dåsemad og hvis hun fik lov at smage lidt af vores mad - kylling, ost og lign. Dagen efter at jeg skrev indlæget, kastede hun "normalt" op med hårbolde. Hun er halv perser, så der er masser af pels at sluge selvom jeg børster hende jævnligt. Jeg kom efterfølgende i tanke om at jeg var kommet til at købe hendes gamle fodertype (oral sensitive) for noget tid siden og har nu blandet det op med noget "ageing" med henblik på at skifte til "ageing" igen. Jeg sørgede også for at hun kom ud og spiste lidt græs :) Siden har hun ikke kastet op eller haft knurre-lyde fra maven (7,9,13) men hvis det sker igen på den voldsomme måde må jeg tage hende til dr. dyr.

 

Tak for rådet med blodprøver! Dyrlægen har ligeledes opfordret mig til at få taget blodprøver, men vi er enige i at det ikke ville være muligt at gøre det, uden at lægge hende i fuld bedøvelse, da hun er så ængstelig. Mit problem med det er at, i og med at hun er så gammel, er der en god risiko for at hun ikke vågner op igen! Derfor har jeg valgt at holde nøje øje med hende og hvis hun ændrer sig må jeg tage chancen og få taget blodprøver, ellers ikke. Som det er nu spiser hun normalt, drikker og tisser lidt mere (efter at det blev varmt i vejret, men dyrlægen bad mig holde øje med urinen), pøller normalt, sover normal (nogle dage er hun mere træt end andre dog), er selskabelig, løber rundt og op og ned ad trapper, leger, holder vægten og holder sin pels fint. Min holdning er at så længe hun trives og fungerer, skal hun ikke bedøves. Grundet hendes adfærd synes jeg ikke at hun skal udsættes for mere stres, medicin og bedøvelser end højst nødvendigt. For et par år siden fik hun taget blodprøver under en tandrensning og de viste at hun var ualmindelig sund af en kat i hendes alder at være. Det kan jo gå hurtigt ned ad bakken

 

Jeg vil prøve at holde bedre øje med hendes afføring og anskaffe noget kattemalt. Jeg mener nemlig at have set hår i afføringen på et tidspunkt.

 

Tusind tak for rådene!! (Y)

Link til kommentar
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Tilføj...