Hop til indhold

Spørgeskemaundersøgelse omkring adfærd og aktivering


Sabrina

Recommended Posts

Kære katteejere!

 

I forbindelse med min bacheloruddannelse til Dyreadfærdskonsulent har jeg som bachelorprojekt valgt at udføre en omfattende spørgeskemaundersøgelse blandt katteejere. Mit mål er at klargøre hvordan vi danskere holder katte, hvordan vi leger med dem og aktiverer dem og sætte dette i relation til deres opførsel i hverdagen.

Forhåbentligt vil min undersøgelse kunne indsamle data, som kan belyse vigtigheden af at katten også får aktivering i hverdagen for at undgå udviklingen af adfærdsproblemer.

Men for at jeg har noget at arbejde ud fra, så ville jeg være meget taknemmelig hvis jer der er katteejer blot har 5 min. til at udfylde mit spørgeskema på nedenstående link! :-)

 

Der skal udfyldes ét skema pr. kat man ejer!

 

Hvis du vil vide lidt mere om mig kan du læse om mig og mine uddannelser på www.svanesdyr.dk.

 

Jeg takker MANGE gange på forhånd for hjælpen og håber i vil dele med alle de katteejere i kender, så jeg kan få hentet nogle besvarelser ind!! :-)

Mvh. Sabrina Svane

 

Link til skema: https://docs.google.com/forms/d/1FjQ4rYHtUJ2cCcrYieAjx4PoZBb4hwwJkXKclvEPQ4g/viewform

Link til kommentar
Del på andre sites

  • 2 weeks later...

Skemaet er besvaret efter bedste evne men:

Jeg har både hanner og hunner (de er neuterede bortset fra tilløber-hankatten). Svarmuligheden tager ikke højde for flere katte.

 

Svarmuligheden tager ikke højde for flere katte.

 

Do.

Do.

 

så den er desværre ikke helt korrekt, nogen af mine "dimser", een mijauer ud den blå luft (også ude), og hvis de kigger på vægge/lofter er der nok en eddekop/natsværmer.

 

Skemaet er for snævert i den forstand, der tages ikke højde for flere katte (af begge køn), og at de opfører sig meget forskelligt. Katten går tur: Michel går meget gerne ture- uden snor i en vis radius.

Fremmede er for det meste farlige, men Michel elsker mænd! Hun er bedre til mennesker end katte.

 

Mvh

Pinny

Link til kommentar
Del på andre sites

**Svarmuligheden tager ikke højde for flere katte.**

 

Nu står der jo også, at der skal udfyldes et skema for hver kat.

 

 

 

****Forhåbentligt vil min undersøgelse kunne indsamle data, som kan belyse vigtigheden af at katten også får aktivering i hverdagen for at undgå udviklingen af adfærdsproblemer***

 

 

Udvikling af adfærdsproblemer er fortrinsvis noget der er forbeholdt indekatte, og selvfølgelig er det vigtigt, at aktivere katte...blot skal man holde sig for øje for hvis skyld aktiveringen udføres, for nok så meget aktivering kan aldrig erstatte miljø.

 

Derfor, vigtigere end aktivering er indretning af miljøet, sådan at katten får mulighed for selv at udleve den instinktive adfærd der er medfødt for en kat, så godt som det er muligt inden for de udstukne rammer....fordi erstatte kattes naturlige adfærd, det kan mennesker ikke, om de så aktiverer fra nu af og til juleaften...de kan kun forsøge sig med afledningsmanøvrer.

Link til kommentar
Del på andre sites

"Besvar skemaet- engang for hver 11-12- katte. Det gider jeg ikke! Der må spørgeren tage højde for at folk har flere svar."

 

Skemaet er tilrettelagt efter en kat ad gangen, da hver kat jo er individuel. Har du besvaret skemaet ud fra en af dine katte, takker jeg stadig for din tid og hjælp :-) Jeg kræver ikke at folk besvare for alle deres katte, selvom dette selvfølgelig vil være bedst. Jeg er glad for såvel en som 12 besvarelser ;-)

 

"Derfor, vigtigere end aktivering er indretning af miljøet, sådan at katten får mulighed for selv at udleve den instinktive adfærd der er medfødt for en kat, så godt som det er muligt inden for de udstukne rammer....fordi erstatte kattes naturlige adfærd, det kan mennesker ikke, om de så aktiverer fra nu af og til juleaften...de kan kun forsøge sig med afledningsmanøvrer."

 

Helt korrekt. Der er utroligt mange indgangsvinkler og årsager til udviklingen af adfærdsproblemer. Som du selv nævner indretning af miljø, og der kan også nævnes ejere der misforstår kattens signaler, sygdomme der giver udslag i adfærdsproblemer og flere.

Jeg har valgt at lægge mit fokus på aktivering, fordi der i dagens Danmark ikke rigtig er fokus på, at katte også har behov for aktivering. Spørgeskemaet er begrænset til dette, da der er retningslinier for hvor lange disse også må være. Men selvfølgelig tages der forbehold for manglende info omkring miljø og evt. sygdom under behandlingen af mine data. :-)

 

Jeg takker for jeres tid og hjælp med besvarelser.

 

Mvh. Sabrina

Link til kommentar
Del på andre sites

  • 2 weeks later...

Spørgeskemaet tager ikke hensyn til ældre katte, hvilket faktisk gør at svarene jeg kunne give omkring min kat som er 20 år, sikkert kommer til at forvirre mere end det gavner. Der er heller ikke taget forbehold for sygdomme, som også påvirker hvordan man holder kat, samt hvad katten kan i løbet af dagen.

Min kat leger f.eks aldrig. Det gider hun ikke. Hun bruger det meste af dagen på at sove. Derudover har hun en del sygdomme der gør at hendes adfærd er en smule anderledes.

Men hun er på ingen måde understimuleret, eller på nogen måde forsømt, men hvis jeg så spørgeskemaet igennem med mine svar, uden at kende noget til min kat, vil det se ud som om jeg er ligeglad med hende og ikke passer hende ordentlig :/

F.eks ved leg var det måske en god idé at indsætte svarmuligheden "Min kat er gammel og gider ikke længere at lege".

Link til kommentar
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Tilføj...