Hop til indhold

Terapi kat


LadyDay

Recommended Posts

Hej med jer.

 

Jeg har gennem mange, mange år lidt af svær og kronisk depression og angst. Samtidig er jeg et udpræget dyremenneske! Udover at jeg først og fremmest gerne vil have en kat eller to fordi jeg er vild med de skønne dyr, overvejer jeg også de terapimæssige fordele et sådan kæledyr ville have for mig. En masse forskning viser at en hund eller kat har store fordele for os med psykiske problemer.

Mit spørgsmål er, er der nogen af jer der har erfaring med, og ikke har noget imod at fortælle om, at have psykiske problemer og være katteejer?

Det er vigtigt for mig at mine kæledyr trives! Oplever i at jeres humør påvirker jeres katte negativt, f.eks. stresser dem eller gør dem triste? Eller virker jeres katte til at trives med at agere psykisk støtte på en dårlig dag? En ting der naturligvis aldrig er garanti for med en kat er at den gider sidde og blive kælet med. Men en af årsagerne til kæledyrenes terapeutiske virkning er netop de hormoner der frigives i et menneske der kæler med et dyr. Nogle gode råd? Er det muligt at forudse om en kat vil nyde at kæle hvis man adoptere en voksen kat som har nydt kælen i sit tidligere hjem? Alternativt er det naturligvis sjovt og dejligt med en killing man kan se vokse op og selv "påvirke". Lærer killinger normalt altid at nyde at blive kælet når de vokser op med megen kontakt og kæl? Ville i vælge en racekat eller en almindelig huskat? Men en racekat er der den fordel at man kan vælge efter en races generelle temperament jo, men på den anden side er der så mange uønskede huskatte i verden der mangler et hjem. Voksen kat eller killing?!

Mit andet problem er at kæledyr ikke e tilladt i den lejlighed jeg bor i (det er iøvrigt en lejlighed på 2. sal i centrum af Århus, så det ville blive muligt for katten at gå ud, men lejligheden er 96 kvm, så her er god plads til at indrette med klatretræer og hylder at sidde på langs alle vægge, stimulerende miljøer og god plads til at jeg kan lege med misserne.) Jeg har desværre ikke mulighed for at flytte til et sted med tilladelse til kæledyr og "tør" ikke have en kat jeg ikke har tilladelse til (kæledyr er for mig en del af familien og jeg vil ikke risikere at blive tvunget til at skille mig af med min kat. De skal leve lykkeligt med mig på livstid :) ). Jeg ved at det i bl.a. i USA er muligt at få speciel tilladelse til emotionelle støttedyr når man lider af psykisk sygdom, hvilket gør man må have dem i sit hjem selvom man ellers ikke har tilladelse til dyrehold (ligesom f.eks. blinde må have førehund uanset hvad der står i lejekontrakten). Er der nogen der ved om den slags også findes i DK? Og i såfald hvordan man får en sådan tilladelse?

 

Til sidst skal nævnes at jeg naturligvis ikke bare lige styrter ud og anskaffer en kat fordi jeg nu lige synes det kunne være hyggeligt og godt for min psyke. Jeg er typen der aldrig gør noget uden at sætte mig meget grundigt ind i det når det gælder dyr!

Link til kommentar
Del på andre sites

  • 2 weeks later...

Altså jeg har katte, og de perioder, hvor jeg har haft det dårligst, kom jeg kun ud af byssen fordi, de skulle have mad og vand. Det har også været en belastning, da vi havde sygdom/for mange katte- og at få dem neuteret- var dyrt.

Har lige sorteret i mine papirer- der er fileme mange (betalte) dyrlægeregninger.

 

Mine reagerer ikke så meget på mit humør, de er heller ikke alle fødte kælepotter, selvom de alle er født her og har været i hænder altid. Jeg kan (pga en muskelsygdom og en seriøst kvast skulder) ikke ret godt tage dem op, så de bryder sig ikke alle om at man løfter på dem. De kan derimod godt lide at blive aet, og så har de lært lidt tricks. (Se fx "Klikkertræning af katte")- mine er nu oplært uden godbidder, men med ros. Jeg er fhv hunde-ejer, så selvfølgelig kan mine katte nogen ting! :rolleyes:

 

Mig bekendt- er der ikke tilladelser til "terapidyr" i Dk- den eneste undtagelse er blindførehunde.

 

Hvad med et akvarium? Det er noget af det mest afslappende jeg ved at kigge på.

 

Jeg ville ikke turde have husdyr, hvis man ikke må: I bedste fald skal dyret væk inden 14 dage- i værste fald kan du få opsagt lejemålet. Og det kan blive opdaget, når viceværten skal ind og ordne noget- eller du får brug for håndværkerhjælp. Min søn boede i en rigtig utæt lortelejlighed, de kunne ikke få sat isolationsdims i døren fordi hans kæreste havde overtaget en kat. (Vi havde overtaget hans kat et par år i forvejen).

Nu bor han så i Lystrup, hvor han godt må have kat.

(Og nu bor katten så hos ham, men ikke kæresten. Det var lidt besværligt at katten skulle med hjem til jul, men det gik faktisk ok, men mine katte er vant til at her er andre- havde vi kun 1 eller to- havde det måske været anderledes!)

 

Og ja: De kan godt mærke, når man er ked af det! Da jeg fik min gamle kastrat aflivet- lå der tre katte på mig i dagene efter. De kunne godt mærke, jeg var ked.

 

Mvh

Pinny

Redigeret af Pinny
Link til kommentar
Del på andre sites

Det er alene din udlejer der kan give tilladelse/dispensation til at du har kat i et lejemål hvor dyrehold ellers er forbudt.

 

Så det er der du skal spørge. Sådan noget som tilladelse til dyr ud fra et terapeutisk synspunkt findes ikke rigtigt, udover de steder man anskaffer et kæledyr på plejehjem. Og så selvfølgelig handicaphjælpere i form af service- og førerhunde.

 

Korrekt som Pinny skriver, at det er en dårlig ide at anskaffe dyr når der er forbud mod det, for udlejeren må faktisk, ikke bare opsige...men derimod ophæve dit lejemål med øjeblikkelig varsel og til øjeblikkelig fraflytning ved sådan en overtrædelse af betingelserne i lejekontrakten, hvilket vil sige, at som regel gives der en frist på ca en uge til at komme af med katten og hvis det ikke sker, så en frist på ligeledes 5-8 dage til at fraflytte....men der behøves faktisk slet ikke gives en frist i følge lejeloven.

 

 

Så har du nogen spørgsmål:

 

**Er det muligt at forudse om en kat vil nyde at kæle hvis man adoptere en voksen kat som har nydt kælen i sit tidligere hjem?**

 

Nej, det er ikke muligt for det afhænger af om katten synes om den person den flytter ind hos og hvor tryg den føler sig i de nye omgivelser.

Nogen katte er rigtig lang tid om at falde til i nyt hjem. Men det er selvfølgelig klart at der er større chancer med en kat der er meget kælen i forvejen

 

**Alternativt er det naturligvis sjovt og dejligt med en killing man kan se vokse op og selv "påvirke". Lærer killinger normalt altid at nyde at blive kælet når de vokser op med megen kontakt og kæl?**

 

Ja, spændende med killinger, de er sjove..

Nej, de lærer ikke nødvendigvis at nyde at blive kælet med, men det er selvfølgelig et plus med megen kontakt...fordi, hvor social og tryg ved menneskekontakt en kat bliver, afhænger faktisk af, at killingen er tilstrækkeligt i hænder i perioden fra den er 0-7 uger gammel.

Derfor bliver mange også slemt skuffede over deres killing/kat, hvis den eksempelvis er opvokset i en stald uden særlig meget kontakt med mennesker, fordi sådanne katte kan ske aldrig at blive helt trygge og afslappede i menneskers selskab.

Og det er da også totalt NO-GO, at tage sådan en killing der har været vant til at være ude og gøre den til lejlighedskat.

 

** Ville i vælge en racekat eller en almindelig huskat?**

 

 

Det er jo hvad man føler for, man kan jo godt gå med den overbevisning at man skal have en racekat og så bare falde pladask for en lille huskat....hvor meget tid man f.eks. vil bruge på daglig pleje af en kat skal man også tænke på før anskaffelse....især langhårskatte er der alt for mange forkerte ejere af, fordi de ikke sørger for at vedligeholde holde kattens pels så de i stedet går rundt og er filtret

 

**Men en racekat er der den fordel at man kan vælge efter en races generelle temperament jo***

 

Nej, det kan man i heldigste fald kun bruge som en meget løs rettesnor det med racer og temperament...det meste af det med "temperaments-etiketter" er romantiserede beretninger for at spændendegøre racerne,

 

**men på den anden side er der så mange uønskede huskatte i verden der mangler et hjem.**

 

 

Ja, der er mange katte der mangler et hjem og der kommer stadig flere og flere.

 

 

**Voksen kat eller killing?!**

 

 

Det afhænger mest af den aktuelle kat.

 

Nogen voksne katte tager det helt afslappet at skifte hjem mens andre aldrig rigtig falder til.

 

En (velsocialiseret) killing, vænner sig hurtigere.

 

Men altafgørende er det, at når katten skal være indekat, så skal det være en der aldrig har haft adgang til udelivet, uanset hvor ung eller gammel katten så er.

Og at katten steriliseres/kastreres så den ikke render rundt og bliver frustreret over nogen kønsdrifter den ikke kan komme ud og få opfyldt

 

 

Omkring emnet generelt, "terapi-kat", så tror jeg det er meget vigtigt at gøre sig klart, at en kat/et dyr ikke er en mirakelkur mod noget som helst.....men at hvis der er overskud til at sørge for pasning af kæledyr, så kan man få meget fornøjelse og glæde af at have et kæledyr......men også det modsatte kan ske:. Jeg kender en med lidt de samme forventninger og forudsætninger som det du beskriver....og det gik bare slet ikke.

Vedkommende stressede bare helt vildt over ansvaret og pasningen af katten...og så meget, at den måtte afhændes igen efter kort tid..

Link til kommentar
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Tilføj...