Hop til indhold

Hjælp til at gøre kat mere social.


Recommended Posts

Hej,

 

Jeg er ny herinde og har brug for lidt hjælp til min ungkat.

 

 

Vi har en fin flot hunkat, 1/4 maincoon. Har haft hende fra killling af og hun er nu 2 1/2 år gammel. Hun er ude/inde kat som det passer hende. Hun er selvfølgelig meget ude her om sommeren, både det meste af dagen og gerne om natten også. Vinterhalvåret sover hun inde om natten.

 

Vi har 2 børn, en søn på 4 år og en datter på 8 mdr. Da vi fik hende, var min søn 2 år, og jeg var meget opmærksom på, at han var god ved hende. Han har dog haft 2 uheldige episoder med hende, hvor han har haft fat i hende, uhensigtmæssigt. Siden da, har hun været noget reserveret overfor ham - og det er helt ok! og forståeligt. Det respektere vi.

 

Da vi fik hende (sommer), var min mand hjemme sammen med hende i 2 uger (ferie) og de fik et fint forhold, som bevirkede, at hun gerne ville ligge på hans ben og sove om aftenen og nogen gange også hos mig. Sådan var det frem til samme vinter, hvor min mand var bortrejst i et par måneder, og så trak hun sig fra mig. Efter denne rejse, kommer hun kun sjældent og vil ligge hos ham og aldrig hos mig. Jeg har virkelig prøvet at gøre, alt for hende. Det er stort set altid mig der fodre hende, mig der børster hende og giver hende godbidder. Hun har aldrig brudt sig om, at blive løftet på, så det gør vi naturligvis ikke. Hun kommer selv og 'beder om'/tigger godbidder og blive børstet og det bliver næsten altid anerkendt.

 

Hun har også fået lov til at sove i vores seng om natten, da alternativet, var hos vores søn -og det ville jeg ikke have..

 

Da hun var killing, fik hun en kattehule, som hun gik direkte ind og tissede i - og dermed var det udelukket, at hun ville bruge den som seng. Hun havde derfor længe ikke et sted som var hendes. Hun brugte derfor gerne vores seng, min søns sækkestol, puslepude osv som tilholdssted, men i og med at jeg/vi blev trætte af alle hendes kattehår i seng og sønnens ting, blev hun taget væk derfra. Jeg har købt hende et kattetræ med hule, men der gik 3 mdr. eller mere før hun brugte det og det kostede næsten en hel flaske baldrian, før hun ville nærme sig det.. Nu bruger hun det og har også én gang været inde i hulen, men ellers ynder hun at hvæsse klør i diverse måtter og ellers udenfor.

 

Jeg overvejer, at købe hende en katteseng /pude, men orker næsten ikke at bruge penge på flere ting, som hun alligevel ikke bruger. Hun fik lov til at bruge en gyngestol med lammeskin hele vinteren som soveplads, men der vil hun lige pludselig ikke være.. Nu er det igen sønnens sækkestol, babys puslepude eller andre ting som soveplads (lige nu ligger hun i en baby skråstol og sover).

 

Det jeg egentlig søger hjælp til, er at få en kat der er lidt mere social og som jeg føler er en del af familien. Hun er sød og flink, men kan ikke så godt med de små børn og går ud, hvis de kommer for tæt på hende. Hun vil ikke så gerne kæle, men bare være i nærheden af os. Og så det med at hun kun vil sove i vores ting og ikke hendes egne.

 

Hvordan stiller jeg bedst kradsetræ og evt. seng i stuen, så hun vil bruge det. Lige nu står kradstræet ved siden af brændeovnen, da jeg forestillede mig, at det lune hjørne ville tiltrække hende.. men eftersom hun ikke bruger det så meget, så er det røget længere og længere ind i hjørnet..

 

Vi har været i overvejelser om, hvorvidt vores familie er god som kattehjem, men hun har jo ikke valgt os, men vi hende, så derfor, vil jeg gerne gøre meget for hende. Jeg kan heller ikke få mig selv til, at give hende væk eller få hende aflivet, for hun er jo sød og dejlig. Lige nu føler vi bare, at vi har 'en kat' og ikke et familiemedlem. Vi er trætte af kattehår over det hele.

 

Er der nogle der kan give et godt råd omkring fældning - hun fælder hele tiden, hele året... Hun får Hills Sciensplan fra dyrlægen som foder.

 

Måske er det os/mig der ikke havde regnet med, at det ville være sådan med kat og børn. Havde en kat for nogle år siden, som var 'oversocial' og hende her er så hans diamentrale modsætning... Havde 'håbet' på en kælekat, som kunne være god for ungerne..

 

Jeg håber, at I kan hjælpe med nogle gode råd til hvordan jeg bliver en bedre katte-mor :).

 

Mvh

 

Mette

Link til kommentar
Del på andre sites

Jeg er ked af at skulle sige det, men du kan ikke gøre så meget. Nogle katte er meget sociale og andre katte det stik modsatte. Nøjagtig lige som med mennesker. Egentlig er det ikke så mærkeligt. I naturen er katten ikke et flokdyr, men der imod en enegænger. Og det gælder både hanner og hunner. De eneste sociale kattedyr der findes er løver. Og som du selv skriver, så har katten ikke valgt jer. Så man kan sige at din kat opfører sig helt naturligt, og det må man bare respektere. Jeg havde også engang en kat, som overhovedet ikke gad være social. Hun kom ud på en gård, hvor hun kunne passe sig selv, og lever og har det rigtig godt i dag. Det passede damen meget bedre. Husk, at man bør anskaffe sig et dyr for dyrets skyld ikke sin egen eller familiens. Man skal acceptere og respektere dyret som det er. Derfor kom min ikke sociale kat et andet sted hen, der passede bedre til hende.

Link til kommentar
Del på andre sites

I det store hele er jeg næsten enig med pfpeter.

Nogen katte er bare ikke særligt sociale.

Enten bryder de sig ikke om de mennesker de havner hos, de kan ikke lide børn..eller også gider de bare ikke omgås mennesker på menneskers præmisser.

Hvis en kat f.eks. får skældud kan den også reagere sådan.

 

 

Men...

Nu tror jeg så lidt på, at katten har været imødekommende på et tidspunkt.

Især det du fortæller med at katten trak sig da din mand var bortrejst i et stykke tid.

 

Katte er i høj grad vanedyr. Det kan faktisk godt slå en kats tillid til mennesket ud af kurs, hvis et fast ritual, som at ligge og sove ved en person omtrent hver aften, pludselig brydes. Fordi det opfatter katten som et svigt af dimensioner.

 

Og ligeledes at de steder katten valgte som tilholdssteder, ud fra de muligheder den havde at vælge imellem, blev taget fra den fordi I var trætte af kattehårene.....det dur ikke i en kats verden (heller ikke i min).

Man kan altid give en kat noget....men man kan ikke tage det fra den igen...og det gælder alt lige fra madvaner, forskellige privilegier, udeadgang o.s.v...enhver ting som en kat oplever som en begrænsning af det hidtidige mønster, vil have konsekvenser...for kattens velbefindende og ofte også i dens forhold til dens mennesker.

 

Og der er heller ikke ret mange katte der er gode kælekatte til børn i den alder.

 

 

Jeg synes helt ærligt, at det er for tydeligt i dit indlæg, at de forventninger I har til at have kat, alt for meget er på jeres præmisser og ikke på kattens.

Og det er faktisk et ret dårligt udgangspunkt ;-)

 

 

 

 

 

 

Sådan rent praktisk, for eksempel omkring at katten fælder meget, så kan foder have en stor del at sige.

Katte er ikke konstrueret til at leve af tørfoder, uanset om det er Hills fra dyrlægen eller det mest lumpne og billige fra et supermarked.

Hvis katte skal holde sig sunde i hele kroppen, herunder pelsen, så skal de have noget foder der kommer så tæt som muligt på det en kat fra naturen er bygget til at leve af, nemlig kød, brusk, knogler, altså ting med stort indhold af protein, fedt og lige så vigtigt, et stort væskeindhold.

 

 

Og så lige...det er forhåbentlig ikke en P-pille-kat, men steriliseret?

 

 

Omkring at vænne katten til kradsetræ, diverse sovehuler o.s.v......jamen det er sådan noget med, at hvis man er heldig, så vil katten bruge det...og hvis ikke...tjae, så vil den bare ikke.

Link til kommentar
Del på andre sites

Jeg er helt enig med 'Felis' i at katten skal have kød, brusk og knogler og aller helst råt. Katten er om noget et rovdyr. Og nej kødet skal IKKE hverken koges eller steges. Så bliver de ben der evt. er i kødet porøse og kan lave stor skade på katten. Min kat bliver fodret med råt oksekød (med benrester) og også RÅ kyllingeunderlår. Den spiser det HELE af sådan et lår og altså også benet.

Link til kommentar
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Tilføj...