Hop til indhold

problemer med kat som bruger sofaen som kattebakke


Onkel_X

Recommended Posts

Hej,

Jeg er ny her i forum da vi har fået et akut problem. Vores perserkat på ca 12 år er begyndt at bruge vores sofaer som kattebakke. Måske vil en lille forhistorie hjælpe lidt?.

Før i tiden var der to katte i hjemmet, men på grund af alderen og sygom måtte den ene aflives i starten af december sidste år. Den anden kat, (som ikke er af samme kuld) hedder Flemming. I starten af året begyndte han en gang imellem at lave pøller på sofaen. Men vi tænkte ike mere over det og fik ryddet op efter ham. Mens vi var på sommerferie begyndte det virkelig at gå galt. Han brugte nu vores sofaer som kattebakke og tissede og lavede pøller i stor stil. Mens vi var på ferie var der næsten dagligt nogen som tog sig af ham, fik leget lidt hvis han ville, og rensede kattebakken hver dag.

Siden vi kom hjem forsøgte katten fortsat at bruge sofaen som kattebakken mens vi var til stede.

Vi vile derfor høre nogen af jer som har måske oplevet samme situation hvordan og hvorledes du har løst det, eller hvad der kune være galt med katten.

Selv har vi den tanke at han måske føler sig lidt alene, han var trods alt sammen med en anden kat i 7 år. Ellers kunne det være at han er blevet lidt forvirret i hovedet og derfor ikke kan finde ud af det mere?.

Kort sagt, hjæææææææææææææælp er velkommen ;)

Link til kommentar
Del på andre sites

Hej :)

 

Jeg ville først få jeres Flemming undersøgt grundigt hos dyrlægen. Han er jo en ældre herre og der kan være fysiske grunde til at han pludselig er blevet urenlig (gigt, dårlig fordøjelse, blærebetændelse etc.), selvom det mere eller mindre falder sammen med at jeres anden kat desværre døde :(

 

Dog lyder det også som om at Flemming af en eller anden grund er blevet ked af at bruge bakken og derfor nu har udnævt jeres sofa til toilet. Grunden kan være mange - igen - han kan på et tidspunkt have haft ondt, enten når han lavede småt eller stort på bakken, og undgår den nu helst. Eller han har i en periode været forvirret efter at jeres anden kat døde og havde brug for at efterlade duftmærker hvor I ofte opholdt sig. Eller andre grunde. Men desværre lyder det nu som om han ser sofaen som toilet - katte er ret hurtige til at få nye præferencer mht. toilet. Men det skal han jo helst vænnes af med :)

 

Renser I sofaen grundigt så den ikke lugter af ham? Brug Rodalon eller 'Urine-Off' for at få alt hans lugt væk. Har I prøvet at indføre flere kattebakker andre steder i huset (evt. en tæt på sofaen i starten)? Hvis Flemming (af en eller anden grund) ikke kan lide at bruge den gamle bakke kan det være han gerne vil bruge en af de nye. Er den gamle bakke 'høj'? - hvis Flemming har lidt gigt kan den være svær at klavre op i (selvom han jo hopper op i sofaen :)).

 

.....håber det gav lidt at tænke på og afprøve :)

 

Masser af hilsner,

 

Ayoe

Link til kommentar
Del på andre sites

Hej,

Mange tak for svaret. Imellemtiden er vi begyndt på at gøre sofaer rent med Rodanol men stanken er der fortsat, det kræver nok et par omgange mere vil jeg tro.

Til min store undren så tissede katten forleden dag på sofaen mens vi var hjemme!, endda vores søns legetæppe fik han tisset på.

Jeg har ringet til en dyrlæge men han vil kun se mig, ikke katten :). Han mener ikke katten fejler noget sådan kropsmæssig. Dyrlægen sagde han oplevede det tit at katten på den alder bliver lidt underligt i hovedet og finder på den salgs ting.

Mens vi ikke er hjemme så holder vi ham i entreen hvor han kan komme til mad, drikke og kattebakken, og der bruger han så bakken.

Jeg håber jeg sammen med lægen kan finde en løsning for situationen er efterhånden lidt uholdbart da man aldrig ved hvor han nu tisser på eller i, og ikke nok med det men hele hytten lugter efterhånden efter kattetis.

Fysisk fejler han intet for han hopper i sofaen of sådan, mens han kattebakke står på gulvet. Han burde vide hvor kassen er da den altid har stået der, og han bliver sat i den når vi opdager at han nu tisser på tingene igen.

Jeg må vente med hvad vi skal gøre til efter jeg har talt med dyrelægen og tage den derfra.

Men tak for svaret :):)

Link til kommentar
Del på andre sites

Hej igen :-)

 

Har du overvejet at få en 'second opinion' fra en anden dyrlæge? Det er slet ikke fordi jeg vil nedvurdere den dyrlæge du har ringet til, men jeg forstår ikke at han ikke vil tage katten ind og undersøge den for blære-problemer, og i det hele taget giver den et senior-eftersyn for at se om der kan være fysiske årsager til problemet. Din kat har f.eks. været ude for en ændring i sin dagligdag (at jeres anden kat døde) og kan derfor have en nervøs blærebetændelse, der i første omgang har fået den til at undgå bakken fordi det har gjort ondt at tisse på et tidspunkt.

 

Jeg er SLET ikke dyrlæge :-) Hvilket din dyrlæge helt sikker vil sige :-) Men i diverse nyere bøger om adfærds problemer hos katte bliver netop den nervøse blærebetændelse tit nævnt - der kan opstå hvis katten er ude for ændringer i sit liv. Sådan en blærebetændelse kommer og går (desværre), men kan, mens den er til stede, give katten uheldige toiletvaner. Og netop fordi din kat bruger katten når han kan nå hen til den, KAN det tyde på at han PLUDSELIG skal og så netop sidder i sofaen der jo lugter så dejligt af toilet :-) Andre alders relaterede problemer kan også give en 'nervøs' blære, f.eks. nyre-problemer (dog først i fremskreden form).

 

Prøv evt. at kontakte til Kattens Værns dyrlæge Tom Schanz Kristensen - han har mange års erfaring med katte og vil måske sige noget andet, eller måske det samme :-) som din dyrlæge.

 

Mange hilsner og held og lykke.

 

Ayoe

Link til kommentar
Del på andre sites

Hej,

Tak for dine svar. Jeg var ikke til dyrelægen forleden dag da vi har besluttet os for at vente til "vores" dyrelæge kommer hjem fra ferie imorgen. Det lød underligt at kun jeg skulle til dyrelægen, og ikke katten.

Vi har besluttet at lade se katten efter om der er problemer med nyrene og andre ting. Hvis dyrelægen ikke finder noget der så må katten have noget galt i hans hovedet vil jeg mene.

Katten tisser fortsat på sofaen når han får chancen, mens vi gøre rent som sindsyge.

Vi må lige se an hvad dyrelægen finder ud af i næste uge og tage det derfra. Men der er ingen tvivl at katten skal holde op med at tisse rund omkring for ellers kan han ikke være hos os mere...... :(

Link til kommentar
Del på andre sites

Hej igen :)

 

Det lyder rigtigt fornuftigt at vente på jeres egen dyrlæge! Hvis der ikke er noget fysisk galt med katten vil jeg foreslå jer at I måske får en adfærds konsulent ud - mange af de her urenligheds problemer KAN løses (ikke alle naturligivs :)) hvis man får en professionel til at kigge på det. Og jeres kat er altså ikke SÅ gammel igen ;) Mine Emma og Emil er 13 og i fin vigør og helt friske i hovederne - selvom de lider at lidt små-skavaner.

 

Held og lykke igen!!

 

Ayoe

Link til kommentar
Del på andre sites

Hej igen,

 

Nu er jeg lige kommet tilbage fra dyrelægen. Hun har undersøgt ham, men synes ikke der var noget galt med katten. Jeg har fortalt situationen og hun sagde det kunne have noget at gøre med at han har haft stress mens vi var på ferie og muligvis også fordi han nu er alene hjemme, isted for at være med to katte sammen.

Jeg skal nu prøve et par ting ad og håber på dette lykkes at komme af med problemet for hvis dette ikke lykes er jeg dog bange for at der er en mulighed tilbage for katten, og det ønsker man jo ikke.

Først skal jeg prøve at give ham et specialt foder som sørger for at katten falder til lidt til ro og at han føler sig hjem igen sammen med os. Derefter skifter gruset ud med noget finere grus.

Så spurgte hun om vi ikke kunne tænke os en kat mere så han ikke var alene, men dette ønsker vi ikke. Vi/jeg har altid haft katte, men nu synes jeg det har været nok og efter Flemming kommer der ingen katte mere i hjemmet.

Men indtil da mp vi "bare" bruge vores sofaer og finde os i lugten.

Flemming er imellemtiden holdt lidt op med at tisse på sofaen, også fordi han bliver låst ud af stuen når vi ikke er hjemme, men inden længe skal vi nok forsøge at lade ham være i stuen mens vi ikke er hjemme, bare for at se om han gøre det igen.

Det kan godt være hun har ret i at han måske følder sig alene hjemme, men umiddelbart kan jeg ikke se nogen løsning da vi som sagt ikke ønsker flere katte. Men lad os lige se først om han holder helt op med at tisse rundt omkring og tage den derfra.

Link til kommentar
Del på andre sites

Det lyder som nogle rigtigt gode løsninger dyrlægen kom med :) Det må være Royal Canin Calm han skal spise? Hvis det er stress er det også en god ide at sætte en Feliway diffuser op - det er også stress reducerende for katte - og kan i visse tilfælde afhjælpe urenlighed.

 

Det var en god ide at lukke Flemming ude af stuen - netop forhindre at han gentager problemet - som sagt får katte lynhurtigt præferncer for nye 'toiletter' når de først er begyndt at bruge dem - og dette lugter jo endda så dejligt trygt af jer :) Som han netop har brug for hvis han er stresset.

 

Det er måske også en god ide at lege lidt med Flemming når han har lyst, og måske prøve at aktivere ham på hans mad - begge dele er også stress reducerende.

 

Held og lykke med Flemming - jeg håber altså I finder ud af det!

 

Masser af hilsner,

 

Ayoe

Link til kommentar
Del på andre sites

  • 3 weeks later...

Hej,

så er der gået noget tid, og katten adfærd har bedret sig lidt, men desværre bruger han fortsat sofaen lidt. Vi har afprøvet katten når vi ikke var hjemme ved at lade ham være i stuen som han plejer. Nogen gange går det godt, men ofte tisser han fortsat i sofaen.

selv har vi den mistanke at katten ikke synes det er særlig sjovt at være her mere. Måske føler han sig lidt alene efter den anden kat måtte aflives i december sidste år. Vi føler også at vi måske ikke giver ham nok opmærksomhed, men mener ikke at vi kan give ham mere end vi kan.

Måske er der en anden løsning end en sidste tur til dyrelæge med katten??... Jeg tror jeg vil skrive til kattensværn om problemet og høre om de mener at de kan finde et andet hjem til ham hvor han vil føle sig mere hjemme end her, med andre katte og måske hvor de ikke har børn.

Som sagt er vi meget imod at få ham aflivet, men vi synes ikke vi kan løse problemet. Er der nogen som har forslag?.

Link til kommentar
Del på andre sites

hej,

Det er det ikke. Katten (Flemming) fejler intet. Han bruger ofte kattebakken men som sagt så finder han lige pludseligt ud af at han også kan bruge vores sofa til det samme. Kattebakken er altid rent dat den bliver tømt hver dag. En gang imellem så må han bruge hele hytten når vi ikke er hjemme, men så er det et lotteri om han har brugt kattebakken eller stuen....

Link til kommentar
Del på andre sites

Gæst tinkavera

Ofte er urenlighed det eneste symptom på urinvejslidelse, så jeg ville i hvert fald få urinen tjekket, for HVIS nu der er noget fysisk galt. Det kan jo være der er, også selv om der er andre oplagte psykologiske forklaringer på urenligheden (i dette tilfælde, at han har mistet sin kammerat).

 

Men prøv at læs linket jeg smed før, det kan være der er noget, du kan bruge.

 

Katte kan få den ide, at de skal have én bakke til stort og en anden bakke til småt, så giv katten en ekstra bakke - det hjælper ofte (altså selvfølgelig ikke, hvis urenligheden skyldes urinvejslidelse).

Link til kommentar
Del på andre sites

  • 2 weeks later...

Hej,

 

Tak alt det godr råd, men vi er mere og mere overbevist om at problemerne skyldes at han er blevet alene og at vi muligvis ikke kan give ham opmærksomhed nok. Jeg har nu mailet til kattensværn om de kan hjælpe mig, eventuelt med et andet hjem hvor der er katte i forvejen (mener at Flemming trænger til det) og hvor de kan give ham mere opmærksomhed end vi kan. Jeg har mailet dem om det vores kat finder på og laver, og nu afventer jeg svar fra dem. Hvis dette bliver negativ så ser vi ingen anden udvej end at få ham aflivet for vi føler ikke at kan finde en løsning, og denne situation kan ikke blive ved da den ikke er sjovt for os og hellere ikke for Flemming.

Som I kan læse har vi været hos dyrelægen, ordne kattebakken dagligt, kæler med ham mm.

Hvis nogen føler at de kan løse problemet er disse velkommen til at kontakte mig.

Link til kommentar
Del på andre sites

Hej!

 

Det er jo en rigtig dum situation I er i med Flemming - det er synd for jer alle sammen :-( Jeg er enig med Tinkavera om at der stadig kan være urinvejslidelser selvom dyrlægen ikke umiddelbart fandt noget - de nervøse af slagsen kommer og går desværre. Slikker Flemming sig evt. mere end normalt på det nederste af maven? Det er nemlig et andet tegn på såkald Feline Idiopathic Cystitis. Vicky Halls skriver om denne sygdom at den er svær at diagnostisere og også behandle, men at den bedste behandling er at prøve at forøge Flemmings indtag af vædske (ved at fodre med meget vådfoder, sætte vandskåle flere steder i huset, og netop fodre med specialfoder fra dyrlægen der også opfordrer katten til at drikke mere) i kombination med adfærdsbehandling. Derfor vil jeg igen anbefale at kontakte en professionel adfærdsterapeut og se om denne kan komme med nogle gode råd, før I giver helt op. Der er ingen garantier men nogle gange kan det være en fordel at få en person udefra hjem og se på tingene med nye øjne, og give gode råd ud fra viden om kattens adfærd.

 

Mange hilsner!!

 

Ayoe

Link til kommentar
Del på andre sites

Hej igen,

 

tak for dit råd. Flemming slikker sig ikke mere end normalt på maven. Som du måske kunne fornemme ud fra mit sidste inlæg så har vi så småt givet op. Vores hjem er ikke vores hjem mere men mere Flemmings kattebakke. Når vi kommer hjem er det hele tiden en overaskelse hvor han nu igen har skidt eller tisset. Det går da bedre end for en måned siden men han bruger fortsat hjemmet lidt isted for kassen.

I nat sked han lige foran hoveddøren og i badeværelset, mens han gjor det om morgenen på altanen. Kort sagt vi gider snart ikke mere, og vi tror ikke at sådan en mand/kvinde kunne hjælpe meget, men tak for forslaget...

Vi har allerede skader for over 12.000 kroner som bare venter på at skal ned i containeren, men man køber jo ikke noget nyt før Flemming er ud af huset.

Jeg synes vi har givet ham mange mange chancer og vi er desperate, enten melder der sig en sød person som kan og vil tage sig af ham, for han er ellers en meget sød kat som er meget nem at have med at gøre, ellers bliver det nok en tur til dyrelægen, hvor surt det er for os begge, men for os er det sidste udvej. Som sagt har jeg også mailet til kattensværn og håber meget de vil tage sig af ham, vi har ikke overskud mere til det.

Link til kommentar
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Tilføj...