Hop til indhold

Ny kat eller ej?


Madi

Recommended Posts

Hej :)

Min kæreste og jeg skal overtage min fars hus + min kat her om et par mdr. Min kat er en rigtig kæle prinsesse og opmærksomheds søgende, men leger lidt med tanken om at anskaffe os en killing så hun har lidt selskab. Min kat er ca 4-5 år gammel. Vil det være en god idé at få en killing eller burde vi vente til foråret og så at min kat får killinger selv?

Håber at i lige vil bruge 2 min til at hjælpe mig (: Forresten god website ;D

Link til kommentar
Del på andre sites

Hej Madi :-)

 

Det med at få en kat ekstra til at underholde en voksen kat er et meget omdiskuteret emne. Mange vil sige at 'ja - det er en super ide!! - det vil være så godt for din kat!' - og nogle - mig selv inklusive - vil være mere 'forsigtige' med at sige hvor godt det vil virke :-) Du kan være heldig at din kat og den nye bare bliver super venner (specielt hvis du laver en god og rolig introduktion) men du kan også risikere at de aldrig bliver venner men blot lever side om side uden egentlig at bruge hinanden. Endelig kan du risikere at deres kemi ikke passer sammen så der er mere eller mindre åben krig i huset. Selvom din kat er enormt kælen og glad for jer betyder det ikke nødvendigvis at det hun søger er en anden kats selskab - måske bare mere af jeres :-) Eller mere leg fra jeres side?

 

Ved godt det ikke er særligt hjælpsomt - men blot nogle ting at tænke over. Det du kunne gøre var at tale med opdrættere af racekatte, eller kattens værn, og på den måde finde enten en race der er kendt for venlighed mod andre katte (vil jo i hvert fald gøre det nemmere for din kat) eller hos kattens værn en killing der er optimalt socialiseret på andre katte -vil igen gøre det nemmere. Begge steder har du nemlig også en vis tids 'fortrydelsesret' hvis det ikke virker med din kat.

 

Killinger ville jeg ikke lade hende få - for det første er der ingen garanti for at hun vil være ven med sin egen killing når den først er blevet voksen og for det andet, synes jeg, er der alt for mange killinger derude i forvejen der leder efter et godt hjem :-) Men det er altså bare min personlige mening.

 

Hmmmmm - som sagt ikke super hjælpsomt mht. et definitivt svar - men noget at tænke over :-D

 

Masser af hilsner,

 

Ayoe

Link til kommentar
Del på andre sites

Hej Madi.

Jeg er helt enig i det Ayoe siger om at lade din kat få killinger. Med mindre du har en meget god grund til at lade netop hende sætte killinger i verden, er der ingen grund til det. For mig kunne en god grund f.eks. være, hvis man har halvstore børn, der kan have glæde af den store oplevelse, det er at se dem vokse op. Men man skal så også lige sørge for at have 4-5 gode hjem på hånden til de "overskydende" killinger, ikke? ;-)

 

Ligesom mennesker får katte deres små særheder med tiden, som kan give problemer, hvis der kommer en ny i huset, men en kat på 4-5 år kan jo ikke siges at være gammel, så mon ikke hun kan vænne sig til en anden kat? Det er i hvert fald lettere nu end om nogle år.

 

Jeg vil anbefale en stor killing, som er vant til at omgås andre voksne end sin mor. Så finder den nemmere sin plads i rangordenen med den gamle kat, som trods alt skal finde sig i indtrængeren. Jeg har selv haft sådan en killing engang, som selv om den kunne drille den gamle alligevel lige præcis vidste, hvornår det var på tide at rulle om på ryggen og overgive sig. Det havde den nemlig lært af de vrisne, gamle katte-tanter, den var vokset op med.

 

Du kunne jo også overveje en voksen kat. For halvandet år siden fandt vi vores Snehvide på et internat, og det har vi aldrig fortrudt. Hun var otte år dengang, men hvad der så end er gået forud for internatet, så må der engang have været nogen, der har taget sig godt af hende, for magen til velodragen kat havde vi da aldrig set. Den eneste, der ikke var så begejstret, var vores 14-årige skovkat Milly, men også hun har efterhånden vænnet sig til det, selv om de nok aldrig kommer til at dele kurv.

 

To voksne hunner sammen kan give bøvl, så til din 4-5 årige jeg vil nok anbefale en kastrat-han. Og tænk over det med internatterne, for derude sidder der så mange rigtig gode katte, som bare venter på nye hjem.

 

m.v.h.

Finn Frode

http://www.raarup.eu

Link til kommentar
Del på andre sites

Jeg er enig i det med de voksne katte - man kan få STOR glæde af at adoptere en voksen kat! Der sidder så mange skønne voksne katte på internaterne og venter på nye ejere!

 

Dog tror jeg det vil tage længere tid at introducere en voksen kat til en i forvejen voksen kat. Det kan godt lade sig gøre - hvis deres kemi ellers er til det, men der skal nok mere arbejde til? Men ellers tror jeg igen, som også ovenfor sagt, at det at føre katte sammen er MEGET et spørgsmål om kemi, om de så er killinger eller voksne.

 

Og endelig er jeg enig i at det bedste er at få en kastreret hankat (eller killing når den er kastreret).

 

:-) Ayoe

Link til kommentar
Del på andre sites

Hej Madi.

 

Min indstilling til de fleste kæledyr er helt klart, at de bør have 'legekammerater', - men med visse forbehold:

Din kat skal først og fremmest være steriliseret, da en voksen, fertil hun kat kan have svært ved at acceptere en ny kat - killing eller voksen,

især en kat som din, der er 'kærlig og opmærksomheds søgende', - så er hun jo nok også lidt forkælet. (Som de fleste andre katte.) ^^

 

Du skal være meget forsigtig med at få en voksen kat, jeg véd godt, der sidder så mange på internaterne, men mange af dem er altså bedst egnede som enebørn,

desuden er der også masser af killinger hvert år, der søger nye hjem, og en voksen hun har (I de fleste tilfælde) lettest ved at acceptere en killing.

 

Angående killinger af din egen kat. Der er allerede blevet skrevet en del om det; men alligevel:

Når hun er omkring fem år, kan en 'første gangs fødsel' meget vel blive enormt vanskelig for hende,

og en fødsel er i forvejen altid en alvorlig sag og noget, der kan gå galt.

Selv om du valgte at lade hende få et kuld, er det meget sandsynligt, at hun vil blive ved med at opdrage på sin killing,

hvilket 'killingen' med temmelig stor sikkerhed ikke vil blive ved med at finde sig i efter et år eller to,

og så er det, slagsmålene meget let kan blive mere og mere alvorlige, selv om både mor og barn bliver neutraliserede.

 

Jeg har fået mange katte - også voksne - ind ad min dør, heldigvis er det fleste blevet pænt modtaget af de andre,

- men det var sværest, da jeg stadig havde fertile katte.

Iøvrigt kan den nye, voksne kat meget let selv blive et stort problem,

jeg fik en gang en to-et-halvt år gammel, kastreret hankat, han var over et år om at komme tæt på de andre katte,

og selv da han døde omkring tre år senere, var han ikke gode venner med nogen af de andre tre...

Dét har jeg aldrig oplevet med en ny killing.

'Min' frøken Møghe på ca. 12 år er ikke særlig vild med nye katte, selv om hun er steriliseret,

dog kan hun acceptere en killing - og med tiden (Et til to år) lære at sove samme sted.

 

Jeg håber, du kan bruge min erfaring til noget, jeg boet sammen med katte hele livet (60 år),

og jeg deler med glæde ud af mine oplevelser - gode som dårlige. ^^

 

Okay, det blev meget langt... Jeg håber, du har tid til at læse det hele. :)

Link til kommentar
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Tilføj...