Hop til indhold

Min kat har et problem, men hvad ?


linejl

Recommended Posts

Hej igen. :)

 

For ikke at skulle forklare baggrund igen, lægger jeg lige et link til min præsentation:

http://www.katteforum.dk/showthread.php?t=643&p=1779#post1779

 

Matilde er en nu godt 7 år og 8 måneder gammel steriliseret hunkat.

Selv om jeg gerne ville have haft et kuld killinger eller 2 fra hende, blev hun steriliseret af 2 hovedårsager:

1) Hun kan ikke fordrage andre katte, ej heller killinger.

2) Hun hadede mig altid mindst 2 uger efter, hver gang hun fik P-piller - det går ikke, når hun skulle have en gang om ugen. Desuden begyndte hun at kaste dem op bagefter også, det duer heller ikke, når jeg ikke kunne bevare kontrollen med det.

 

Hun har som sagt altid været meget præget af vildkatte-adfærd fra hun fik ormekur første gang, dvs. hun har altid været sky, ikke-kælen (kontakt-hadende), passet sig selv osv..

Dog har hun altid gerne villet have tryghed for, at jeg var i huset, når hun kom ind udefra.

Den eneste gang, hun har været direkte kontaktsøgende, var da hun lige var blevet steriliseret, da hun var ved at vågne, men stadig omtumlet, og jeg gik ind for at kigge til hende, da kravlede hun op i mit skød og skulle putte. Da jeg kiggede til hende næste gang, og hun var mere vågen, afskyede hun mig igen.

 

Hun forsvinder, enten udenfor eller under sengen, hvis der kommer gæster.

 

Med tiden er hun blevet mere tryg ved os og kontaktsøgende, men hun har ellers aldrig været en skødekat eller lignende - lidt kæl er godt, men for tæt kontakt er hun ikke tryg ved.

Og det har vi det sådan set fint med.

 

Hun har altid været MEGET renlig, ingen problemer dér.

 

Nu er vi jo flyttet til Fyn og har boet her et halvt år.

Matilde kan komme ud igen (om dagen), og hun nyder det, det er så dejligt for hende. :)

 

Dog er der rigtig mange andre katte her, og det er stort set dagligt, at Tilde må jage nogle væk fra vores have, eller hun hidser sig op bag ruden, og vi hjælper hende gerne, selv om hun nu sagtens kan klare sig selv, for vi ved, hvor meget hun hader andre katte, og vores have tilhører Tilde, de andre katte må lære at holde sig væk.

 

Dérudover blev jeg gravid, lige så snart vi flyttede hertil, har termin 14. februar 2011. Det bliver spændende at se, hvad Tilde siger til det...

 

De sidste ugers tid har Tilde fået et problem, min mor siger, det er psykisk, og at der ikke er noget, vi kan gøre.

Jeg vil dog alligevel gerne forsøge at finde ud af noget mere, for tænk hvis vi kunne gøre et eller andet ?

 

Hun er begyndt at blive MEGET kontaktsøgende, vil kæles med hele tiden, miaver og miaver, specielt hvis hun ikke får opmærksomhed, går hele tiden rundt om mig eller sætter sig ned foran mig og kigger op og miaver, er begyndt at klatre/gå mere rundt 'usikre' steder for at komme hen til mig - og så er hun begyndt at småtisse i entréen om natten, selv om hendes bakke er lige ude på toilettet 2 meter væk, og hun har som sagt altid været ekstremt renlig.

Hun spiser og drikker, som hun plejer og viser ellers ingen sygdomstegn.

 

Spørgsmålet er, hvorfor hendes adfærd pludselig ændrer sig så drastisk ?

Er det pga. de mange andre katte i området (som min mor tror) ?

Er det fordi, hun kan mærke nogle forandringer ved mig, fordi jeg er gravid ?

Kan det være andet ?

 

Og er der noget, vi kan gøre for hende ?

 

Vi vil jo så gerne hjælpe hende, men jeg har ingen anelse omkring adfærd hos katte - hvis bare hun kunne fortælle mig, hvad der generede hende... :(

 

På forhånd tak.

Link til kommentar
Del på andre sites

Jeg kunne forestille mig at det er stress over de andre katte.

 

Min Zika bliver også generet af nogle andre katte som ikke bare går ind i vores have, men som går helt ind i huset og spiser hendes mad osv. Helt ufatteligt irriterende!

 

Men der var en periode inden jeg begyndte at lukke kattelemmen hver aften hvor hun var mere kontaktsøgende end normalt, og hun er altså en social misling. Men jeg lagde mærke til at når hun kunne se kattene udenfor eller de lige var blevet jaget ud af huset ville hun gerne snakke med mig, både vokalt og fysisk, og hun sad ofte og "fortalte" mig om kattene.

 

Jeg tror måske at det er deres måre at bede om hjælp på. "Jeg kan ikke få dem til at lade mig være, hjælp mig, du menneske".

 

jeg ved ikke om du har mulighed for at skærme hende i noget af døgnet, fx. noget med at hun ikke kommer ud om natten hvor hun så kan hvilke "i fred" eller om du måske kan indhegne haven?

 

Min er indhegnet, hvilket dog ikke hjælper så meget for en del af hegnet er meget stormasket, og så er der en træ-låge som kattene kan kravle over.

 

Jeg kan dog bare se at det har hjulpet Zika rigtig meget at hun kan være tryg ved at der ikke er andre katte i huset når jeg er hjemme og om natten.

Link til kommentar
Del på andre sites

Gæst tinkavera

Jeg har før hørt om katte, der bliver meget opsøgende overfor deres gravide ejere. Måske noget med at gravide kvinder udskiller dufte, som nogle katte bliver tiltrukket af …. (?) Men det er da godt nok en markant ændring ved jeres hidtil så sky og reserverede kat.

 

Ikke at det har nogen betydning for nuværende situation, men det lyder underligt, at hun skulle have ændret sig så ekstremt dengang pga. en ormekur. Der må da være sket noget slemt omkring den ormekur, eller noget andet der er faldet sammen med tidspunktet for ormekuren…?

 

Urenligheden:

Boede der katte før i det hus bor i nu? Lurer på, om hun måske kan lugte fremmed kat. Eller måske hun ”bare pisser territorie af” pga. de andre katte, der færdes tæt på huset. Eller måske er hun utilfreds med bakkeforhold af en eller anden årsag.

 

Urinvejslidelser skyldes ofte stress, så det er ikke utænkeligt at hun kan have urinvejsproblemer - jeg tænker på stress over de fremmede katte.

Måske Feliway eller Zylkene kan have effekt.

Ved urenlighed synes jeg dog altid, at man bør lade dyrlægen tjekke urinprøve!

De andre adfærdsændringer kan muligvis også have at gøre med sygdom.

 

 

 

Og så synes jeg forresten, at det er rigtig dejligt, at hun igen har fået mulighed for at komme ud - for en kat der ikke sætter særlig pris på kontakt (ok, det gør hun så nu) kan næppe have meget glæde af at leve som 100% indekat.

Bare træls med de andre katte - det kan desværre tit være et problem, når man flytter :-/

 

Lige et link, som jeg synes kommer meget godt omkring årsager til urenlighed:

http://www.inges-kattehjem.dk/Urenlighed#Urenlighed

Link til kommentar
Del på andre sites

Zika: Mange tak for svaret. :)

 

Ja, det kan meget vel være, at de andre katte er blevet for meget for hende...

Så sent som i nat stod jeg op for at kigge, for Tilde løb frem og tilbage mellem vinduet i soveværelset og vinduet i stuen - så er der formentlig en fremmed kat i haven.

Vi hjælper hende jo gerne med at jage dem væk fra haven.

 

Vi har ikke kattelem, så Tilde bliver lukket ud og ind af os hver dag, og vi sørger for, at hun er inde om natten.

 

Mht. hegn om haven, så er det en plan, at vi skal have en havelåge op til næste år, materialer er købt, jorden skal bare være til at arbejde i... tanken bag lågen var, at vi så kan have hunden løs i haven, uden han kan stikke af. Så jeg ville lave et hul i katte-størrelse i den til Tilde, men det er måske ikke nogen god idé alligevel...?

Hmmm... ja, måske skulle vi tilføje et ekstra hegn indenfor hækken også, bare et simpelt plast-hegn...? Hunden går ikke gennem hækken, men Tilde ved, hvor hun kan komme igennem, og det gør de andre katte sandsynligvis også.

At lave noget mere robust indhegning er pt. ikke en mulighed, da vi for det første bor til leje, og for det andet går der alligevel ikke så lang tid, før vi skal finde noget andet bolig med et ekstra værelse til vores kommende søn.

 

Jeg sidder og spekulerer på, om vi på en eller anden måde kan skærme vinduerne af, så Tilde ikke kan se ud ? Kunne det være en løsning, eller vil hun blive mere urolig ?

 

Det kan godt irritere mig, at de andre katte her er så sociale, som de er.

Vi bor i rækkehus, her er 7 boliger, 5 af os har kat/katte - en af beboerne har minimum 10 styks (de har nu haft 2 kuld, mens vi har boet her), plus det antal vildkatte (hankatte), som kommer her, bl.a. tiltrukket af den anden beboers usteriliserede hunkatte.

Og de fleste af disse andre katte er vant til hinanden og er vældig sociale overfor hinanden - de fatter ikke, at Tilde ikke gider dem.

 

Åh, hvor jeg ønsker mig et fritliggende hus næste gang...

Det er jo problemet, at hvor man må have husdyr, der må de andre beboere jo også have husdyr. :P

Link til kommentar
Del på andre sites

tinkavera: Mange tak for svar. :)

 

Ja, tanken at det er pga. min graviditet har nemlig strejfet mig - nogle dyr kan jo godt mærke sådanne forandringer...

 

Feliway er en god idé - det skal jeg da prøve - tak. :)

 

At Tilde blev sky, efter hun første gang fik ormekur, hænger blot sammen med, at hun hader at få ting 'puttet' ind i munden - om det så er ormekur eller piller.

Der skete ikke andet lige i den periode.

Hun er jo også minimum 75% vildkat af 'race', så der er vel nogle naturlige instinkter/adfærdsmønstre, der hænger ved...

Hun var ellers så dejlig inden - hun kravlede op og sov hos mig og var meget fremmelig.

Hendes 2 søstre tog dog ikke behandlingen så personligt, som Tilde gjorde.

De 3 var meget forskellige.

Den ene måtte jeg skaffe mig af med tidligt, da hun blev ved med at tisse på mig, når jeg sov - hun blev gårdkat.

Den anden var sådan midt i mellem, hun var heller ikke så meget for kontakt, men var dog nemmere at indfange og give P-piller end Tilde. Hun tolererede også andre katte bedre, men var heller ikke til den helt store kontakt med dem hele tiden.

Det var meningen, at min veninde skulle overtage hende, men det var desværre ikke muligt alligevel, så jeg indleverede hende på et internat og håber, hun har fået et godt hjem.

Denne søster + deres mor var de eneste andre katte, Tilde til nøds ville omgås.

Hunden har hjulpet mig rigtig meget med kattene, specielt når jeg skulle have dem ind om aftenen - han har været uundværlig. Og han betyder stadig meget for Tilde - så meget, at jeg har overvejet, at hvis hans liv skulle ende før Tildes (hvilket er højst sandsynligt), så vil jeg tage Tilde med.

 

Jeg ved ikke, om de tidligere beboere har haft kat her, men boligen har stået tom i et år, inden vi flyttede ind, så mon ikke tidligere dufte var forsvundet ?

 

Ja, hun er så glad for at kunne komme ud igen - hun var jo 'udekat' også det første 1½ år af sit liv, og det har hun aldrig glemt, selvom hun nu har haft det godt de sidste 6 år i vores lejlighed på 110 m2, hvor hun også har leget en del, selv om leg ikke er hendes største interesse.

 

Tak for linket også, det er god læsning og giver nogle gode overvejelser. :)

Redigeret af linejl
Link til kommentar
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Tilføj...