Hop til indhold

Problemer med Kattelopper - Her er løsningen.


FOopa

Recommended Posts

Det er de færreste katteejere, der ikke har haft problemer med kattelopper på et tidspunkt. Hvis man er uheldig, kan man få lopperne over på sig selv og andre dyr i husstanden.

Lopper har en meget typisk snyltertilværelse. De bliver ca. 3 uger gamle ude af puppen, og følger en ganske bestemt livscyklus. Den første periode er i ægget. En hunloppe kan lægge et sted mellem 10 til 50 æg om dagen, og det vil sige, at en enkelt hunloppe kan nå at lægge op til omkring 1500 æg i løbet af sit liv.

Æggene lægges i pelsen, og falder af værtsdyret, hvor de ryger ned i især gulvtæpper. Når ægget udklækkes, kommer der en larve frem. Denne larve gemmer sig et godt sted, ofte i sprækker og revner, og spinder sig ind i en puppe. Inde i puppen vokser larven til en voksen loppe.

Loppen er i stand til, inde i puppen, at registrere forskelle i tryk, temperatur, fugtighed osv. Når det rigtige tidspunkt kommer, kan loppen komme ud af puppen på sekunder. Kommer det rigtige tidspunkt ikke, kan den vente i op til to år. En gennemsnitsperiode for, hvornår loppen kommer frem, er dog ca. to uger. Det er så herfra, at en loppe kan leve i ca. tre uger.

Grunden til at lopper skal bekæmpes, er, at de først og fremmest bærer på bændelorm, hvilket de, når de suger blod af værtsdyret, kan inficere sin vært med. Netop det faktum, at de lever af at suge blod af værtsdyret, kan i værste fald betyde, at svage hunde og katte, samt killinger og hvalpe, faktisk er i fare for at dø af blodmangel. Endelig klør det ofte ret voldsomt på hunden eller katten, når den bærer på lopper.

Bekæmpelsen af lopper er relativ simpel. Man kan købe en del sprays og salver, der kan smøres ind i huden på dyret, der vil slå mange af lopperne ihjel. Samtidig kan man bruge en loppekam, der også vil tage sin del af lopperne. Der findes endvidere også shampooer, pudder og loppehalsbånd. Så der er masser af produkter til bekæmpelse af lopper.

Hvis man gerne vil forebygge lopper, kræver det dog en mere indgående indsats. Først og fremmest skal man skille sig af med gulvtæpper, og dernæst skal man sørge for, at huset er tørt og varmt. Dernæst skal man give sine dyr nogle bekæmpningsmidler, der indeholder insektudviklingshæmmere. Disse midler skal som regel tages i brug omkring juli, og frem til ca. december måned.

Så hvis din kat har lopper, er der heldigvis hjælp at hente. Tag kontakt til din dyrlæge eller lokale dyrehandel, så vil de hjælpe dig.

 

http://www.restsalgnu.dk/product_info.php?cPath=31&products_id=99

Link til kommentar
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Du har kopieret indhold med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Tilføj...