Hop til indhold

Vaccination af kat

   (0 anmeldelser)

Administrator

Hvorfor skal min kat vaccineres?

For at din kat skal være maksimalt beskyttet mod smitsomme sygdomme, skal den vaccineres jævnligt.

Killinger får beskyttelse via råmælk fra moderen, og denne beskyttelse holder indtil ca. 12 ugers alderen. Efter denne alder bør killingen vaccineres 2 gange med 1 måneds mellemrum for at være beskyttet effektivt. Derefter kan det være individuelt, hvor hyppigt din kat skal vaccineres, og dette kan du tale med din dyrlæge om ved det årlige sundhedseftersyn.

Din dyrlæge vil tage meget hensyn til kattens miljø, når der skal tages stilling til vaccination. Således vil udekatte, udstillingskatte og katte, der skal i pension, være i risikogruppen, ligesom lokale epidemier af sygdomme kan medføre hyppigere vaccinationer.

Hvilke sygdomme kan man vaccinere imod?

Kattesyge

Dette er en alvorlig og meget smitsom virusinfektion, som de fleste katte dør af. Symptomerne er feber, opkastninger, diarre og sløvhed. Man kan kun behandle symptomerne og ikke selve sygdommen.

Katteinfluenza

Denne sygdom kan forårsages af fl ere forskellige vira, og symptomerne er i alle tilfælde høj feber, udflåd fra næse og øjne, nysen og

træthed. I svære tilfælde kan der opstå lungebetændelse. Katteinfluenza er meget smitsom. Som hos mennesker er der ingen specifik behandling mod selve sygdommen, men kun symptombehandling og evt. behandling med antibiotika mod følgesygdomme med bakterier.

Chlamydophila

Dette er en bakterie, som primært angriber øjnene, men også kan angribe luftvejene. Smitten foregår ved kontakt med andre katte, som kan være raske smittebærere.

Symptomerne er øjenflåd, som typisk starter i det ene øje og efter et stykke tid også det andet øje. Da det ikke er en virus infektion, kan selve sygdommen behandles med specielle antibiotika, og næsten alle katte bliver fuldstændigt raske efter behandling.

Leukæmi

Leukæmi er en type blodkræft, forårsaget af et virus, som ødelægger de hvide blodlegemer. Dermed ødelægges også kattens immunsystem, og det kan føre til kattens død. Lidt ligesom katte AIDS. Da det påvirker alle organsystemer i kroppen, er der ikke nogen bestemte symptomer, men man bør være på vagt, hvis katten bliver sløv, taber sig, bliver bleg i slimhinderne, får hyppige infektioner og diarre. Der er ingen behandling mod sygdommen, og da en smittet kat kan leve i mange år og udgøre en smitterisiko for andre katte, bør man enten isolere den fra andre katte eller lade den aflive.

Rabies

Rabies, som også kaldes hundegalskab, er en dødelig virusinfektion, som kan ramme alle pattedyr, også mennesker. Virus overføres med spyt, og det er derfor typisk via bidsår, at smitten udbredes. Symptomerne er ændret adfærd, skyhed eller aggressivitet, synkebesvær, savlen og lammelser. Man kan ikke behandle rabies, hvis symptomerne er udbrudt, men man kan behandle effektivt, hvis dyret lige er blevet bidt, da det kan tage fra 6 dage til 12 måneder, inden symptomerne kommer. Rabiesvaccination er ikke påkrævet i Danmark, men hvis man skal til udlandet, skal man have sit dyr vaccineret, og man bør i god tid inden rejsen tale med sin dyrlæge om attester og vaccinationer, da der f.eks. til Sverige, Norge og England er mindst 6 måneders forberedelse.

Er der risiko i forbindelse med vaccination?

Kun meget få katte får bivirkninger af vaccinationen. Det mest almindelige er lidt træthed den første dag, og i nogle tilfælde appetitløshed og let diarre. I meget få tilfælde reagerer kattene med en overfølsomhedsreaktion. Dette viser sig som et anafylaktisk chok, ligesom ved overfølsomhed overfor hvepsestik, med svimmelhed, luftvejsproblemer og blodtryksfald. Det opstår normalt indenfor den første halve time efter vaccinationen, og man bør kontakte sin dyrlæge hurtigst muligt, der så kan behandle effektivt mod denne tilstand.

Hvornår skal jeg have min kat vaccineret?

Man kan få sin kat vaccineret, fra den er 8 uger. Ved det årlige sundhedseftersyn vil din dyrlæge vejlede dig med hensyn til din kats vaccinationsbehov, som kan afhænge af, om det er en ude- eller indekat, om den skal ud at rejse, om du tager på udstillinger med den, eller hvilke sygdomme, som er almindelige i netop dit område.

Tekst: dyrlæge Mogens Hansen


Bruger Feedback

Gæst
Dette indhold er nu lukket for yderligere anmeldelser.

Der er ingen anmeldelser at vise




×
×
  • Tilføj...