Hop til indhold

Katte og fyrværkeri

   (0 anmeldelser)

Kattefeen

Fyrværkerier og katte? hum er det nu mon én god idé?

Det skal faktisk komme an på en prøve. Mange katte reagerer interesseret på de mange farverige raketter som udspiller sig bag vinduet. Mange andre har en adfærd, der tyder på stor angst.

Det er altid bedre at forebygge end at kurere. Derfor kan det lægges op til forskellige tiltag.[PRBREAK][/PRBREAK]

  1. Folk fyrer mellem 1. december til ca. 5. januar. Katten skal være hjemme om aften og natten, så er der ikke mange risikoer for at den kommer til skade.
  2. Nytårsaften kan du overveje at tage din kat med og flytte et sted, hvor folk ikke fyrer. Der fjerner du årsagen til angsten.
  3. Du ved, at din kat ikke er bange for fyrværkerier, sådant har det været i mange år. Fint.
  4. Læs videre ...
  5. Du har lige fået en killing eller en kat og I kender måske ikke hinanden ret godt. I har 4 uger for at knytte bånd således, at katten altid vil forbinde dig som den person den vil søge tryghed til. Der skal du arbejde med den øvelse som hedder øjenkontakt-øvelsen.

http://michellegarnier.dk/en-god-ovelse-for-at-knytte-band-øjenkontakt-ovelsen/'>http://michellegarnier.dk/en-god-ovelse-for-at-knytte-band-øjenkontakt-ovelsen/

I løbet af de næste 4 uger kan du observere om din kat er lydesensitiv og til hvad. Nogle katte er bange for små lyde, andre er ikke bange for støvsuger osv. Der findes rigtig mange grad af at være lydesensitiv.

Du kan købe en cd (hos dyrehandleren) med forskellige lyde på og på den måde kan du se hvordan din kat reagerer til lyde ved at skrue cd´en helt nede hver gang og dernæst at skrue den lidt højere op efterhånden.

Mennesker og dyr har tre måder til fælles at reagere på frygt - dvs. angst med en kendt årsag såsom fyrværkerier: Frys, flygt eller kamp.

De fleste katte reagerer i den rækkefølge: Frys, flygt og kamp. Det er igen forskelle på individer, nogle katte reagerer ved at fryse, andre flygter og de sidste går hurtigt til angreb.

For at forebygge er det en god idé at vænne din kat til at høre mange forskellige lyde allerede som killing og at sørge for at det bliver en god oplevelse - hver gang!

Træningen gøres gradvis. Det betyder at du køber cd´en med lyde og starter ganske langsomt at træne denne cd. Den skal næsten være lydløs de første mange gange og du sørger for at have en masse gode ting, mad og legetøj. Du sidder med katten mens den lytter til den.

Din opgave er at observere hvordan din kat reagerer. Begynder den at klumpe sig sammen, kroppen er stiv, pupillerne er store og ørene begynder at vende sig mod lydkilden, så skal det trænes aktivt de næste 4 uger.

Hvis du har en nervøs kat, anbefaler jeg at få lavet en blanding med Bachs remedier (laves af en Bachterapeut til dyr), der skal bruges 3 uger inden jul.

På selve aften: Det skal gøres hyggeligt og der vil jeg anbefale, at du har Rescue (købes hos Matas) i nærhed, både til dig og din kat.

Du kan vælge forskellige stategier:

- Er din kat meget angst, skal den være i et rum, som er lang væk fra de mange lyde. Der placerer du kattebakken, mad og vand - alle sammen væk fra hinanden, med lidt lys, og noget musik. Den østrigske dyrlæge prof. Bubna-Littitz har komponeret musik, der egner godt til katte med angst.

http://www.petsandmusic.com/default.asp (cd til katte)

Du placerer katten i et rum, som du plejer at bruge f.eks. soveværelset. Du kan have Feliway og Felifrient i stikkontakter. Det er bedst, at du er sammen med kat, uden at røre ved den eller andet. Den skal have fred og ro i dit selskab.

Når det hele starter, kan du stille og roligt, hvis han er vågnet, lege lidt med den eller lave lidt træning således at kattens opmærksomhed er på det sjove og ikke på det som er traumatiserende. Du ignorer larmen selv og roser den blidt.

Det findes angstdæmpende medicin og for at få den skal du kontakte din dyrlæge. I alle tilfælde er der en god idé med at have Rescue i nærhed. Rescue kan bruges med konventionel medicin og er uden bivirkninger.

  • Har din kat tendens til at flygte, er det en god idé at sørge for at din kat har et sted, hvor den kan gemme sig. Det er bedre at lade katten i fred. Katte, som føler sig presset, reagerer ud af til og kan udvise aggressivitet. Omdirigeret agressivitet tager tid at behandle og kræver professionelt hjælp.
  • Bliver en kat bange, kan den finde på at urinere og defekere, det er en naturlig reaktion på angst. Det må under ingen omstændighed straffes eller bemærkes, det skal ignoreres.

Er din kat angst og du vil tage den op, anbefaler jeg at du bruger en håndklæde, fordi den ellers kan forbinde dine hænder med stor angst. Kattens hjerne fungerer på den måde, at kattens krop er en stor følereceptor og respons fra hjernen til kroppen går hurtigere end dine egne respons.

Dyr mærker vores følelser, er du selv bange for fyrværkerier, er det en idé at gøre noget ved det.

Jeg ønsker dig en god træning!

Udgivet af:

Michelle Garnier

Katterådgiver

http://michellegarnier.dk


Bruger Feedback

Gæst
Dette indhold er nu lukket for yderligere anmeldelser.

Der er ingen anmeldelser at vise
×
×
  • Tilføj...