Hop til indhold

Hvorfor spinder katten

   (0 anmeldelser)

Administrator

Hvorfor spinder katten?

Mysteriet omkring hvorfor katte spinder har fascineret ejere af kæledyrene i mange år. Der er ikke noget endeligt svar på hvorfor katte spinder, men der er et par teorier som er blevet fremsat. Bl. a. at effekten er beroligende på mennesker, men én ting ligger klart - katte spinder ikke altid fordi de er lykkelige.

Huskattens spinden er unik, dog spinder andre dyr som geparder, og pumaen også. Killinger lærer at spinde allerede i deres første levedage, selv før de åbner deres øjne, og en mor spinder ofte samtidig med hendes babyer. Katte spinder også når de har ondt, er bange, eller tæt på at dø.

Vi forbinder oftest deres spinden med tilfredshed, men det kunne være mere generelt forbundet som et signal om forskellige ting. En mor og hendes babyer spinder for at kommunikere om deres placering, da killinger er født blinde. To katte der nusser hinanden, kan bruge spinden til at kommunikere følelser af tilfredshed.

En kat spinder også når den er nervøs, en slags måde at trøste sig selv på, ligesom vi vil synge eller nynne til os selv når vi er ængstelige. Disse kommunikations signaler kan sågar overføres til mennesker - som gensidig tilfredshed mellem kat og ejer, mens man nusser en kat i skødet eksempelvis.

For så vidt angår hvordan en kat spinder kan forskerne kun gisne om, men de fleste er enige om, at strube muskler og strubehovedet reagerer på neutral impuls fra hjernen. Der er endda rygter om, at kattens spinden har med frigivelsen af endorfiner at gøre.

En kats spinden er interessant, da det fortsætter gennem hele dens fulde åndedræts cyklus. En kat fortsætter med at spinde, mens de er ved at trække vejret ind og ud. I modsætning til en "Mjav", der er mere beslægtet med tale, en spinden synes at have en vedvarende rytme, indtil en kat beslutter sig for at slukke den.

Hvis en kat har en syg strube, vil de producere en anden lyd, og kan have problemer med at synke og trække vejret ordentligt, da det får dem til at lukke munden. De har også til tider udviklet nerveskader der har paralyseret strubehovedet eller en svulst eller polyp, der begrænser den frie luftvej. I disse tilfælde er endoskopi af området nødvendigt. Kirurgi kan være nødvendigt for at åbne luftvejene og forbedre vejrtrækning.

Uanset årsagerne til at katte spinder, er det nyttigt at vide, at netop den handling at spinde, dækker over en bred vifte af følelser hos katte. Dette hjælper os til at sætte pris på denne unikke form for udtryk som mere end en behagelig lyd, der sænker vores blodtryk og beroliger vores ører.

Skrevet af Inge Petersen


Bruger Feedback

Gæst
Dette indhold er nu lukket for yderligere anmeldelser.

Der er ingen anmeldelser at vise
×
×
  • Tilføj...